Libba Bray: Rettentő ​gyönyörűség

372 oldal
Könyvmolyképző Kiadó Kft.
Eredeti cím: A Great and Terrible Beauty
Fordító: Szűr-Szabó Katalin
ISBN: 9789632450056


Fülszöveg:

Gemma Doyle más, mint a többi lány. A lányok, akiknek kifogástalan a modoruk; csak akkor szólalnak meg, ha szólnak hozzájuk; tudják a helyüket; és hanyatt dobják magukat, és Angliára gondolnak, amikor ezt kívánják tőlük.
A tizenhat éves Gemma önálló egyéniség.
A londoni Spence Akadémiára akkor íratják be, amikor Indiában tragédia sújt le a családjára. Gemma magányos, bűntudattal küszködik és hajlamos a jövőt illető látomásokra, amelyek kínos pontossággal valóra is válnak.
Az Akadémián hűvös fogadtatásban részesül. Ám nem teljesen magányos: egy rejtélyes fiatalember követi, aki óva inti, nehogy megnyissa a lelkét a látomások előtt.
Gemma képessége ugyanis, amivel magához vonja a természetfelettit, itt, a Spence-ben teljesedik ki. Itt kerül kapcsolatba az iskola legbefolyásosabb leányklikkjével, és itt fedezi fel, hogy az anyja kapcsolatban állt egy Rendnek nevezett titokzatos csoporttal.
És itt vár rá a sorsa… amennyiben hisz benne.

A Rettentő gyönyörűség igazi hátborzongató olvasmány a suhogó szoknyák, táncoló árnyak és az éjszaka rémeinek széles palettájáról. A viktoriánus kor élénk színekkel megfestett világát tárja elénk, ahol a lányokat arra nevelik, hogy gazdag férfiakhoz menjenek feleségül, de ahol van egy lány, aki más utat keres magának.

Külsőre:
Szokásos KMK munka. Továbbra sem vagyok kibékülve a nyeklős borítóval. Sorjás a papír széle, viszont jól olvasható a betűméret és a sorköz miatt. Ugyanakkor nem érzem úgy, hogy túl sok olvasást kibírna ez a kötés. A borítókép azonban nagyon tetszik, illik a történethez.
Ami tetszett:
Tetszik az ilyen korba ültetett fantasy. Nagyon jó alapötlet.
Ami kevésbé:
Fura, de nem tudok mit kiemelni, még sem vagyok maximálisan elégedett vele.
Kedvenc szereplő:
Kartik még ha alig tudunk is róla valamit.

Szerintem
Kicsit bajban vagyok ezzel a könyvvel. Anno, mikor elolvastam a fülszövegét, nagyon megfogott, ahogy a borító is. Történelmi romantikus fantasy szállal? Még szép, hogy érdekel. Pont az a téma amit nagyon tudok szeretni.

Amikor eljutottam végre az olvasásig, azt hiszem nagyobb elvárásaim voltak, mint kellett volna. Eszméletlen jó az alap ötlet, a téma, a kor és helyzetek is nagyon jók benne, még is van valami ami hiányt hagyott maga után. Nem tudom mi, de valami nem volt az igazi benne. Talán pont az, hogy valódi romantika nem volt ebben a részben, legalábbis én nem éreztem igazinak. Talán ez, talán valami más. Azt hiszem sosem fogom tudni kideríteni.

Persze ettől függetlenül azért tetszett a könyv és várom a folytatását. Hiszen érdekes, a viktoriánus Anglia merevsége és szabályozása mellett egy olyan mágikus világ, amiben bármi lehetséges. Persze mint mindennek, ennek is megvan az árnyoldala. Gemma pedig ügyesen bele is sétál néhányba, részben az állítólagos barátnőinek köszönhetően. Nem tudom, szerintem simán csak kihasználják, nekem ez az érzésem velük kapcsolatban.

És akkor ott van Kartik. Egy egzotikus fiú, aki sokkal több mindent tud, mint amit elárul. Egy olyan szervezet tagja, akik tudják micsoda Gemma, de elárulni persze már nem árulják, holott ezzel rengeteg problémától kímélnék meg magukat és a világot is. Még is mit vártak, hogy majd csak úgy hallgatni fog rájuk? Nem, hát persze. Kartik is lehetett volna ennél okosabb.

És van valami kapcsolat a két fiatal között, amit lehet még ők sem ismertek fel, vagy nem akarnak felismerni, de van, csak még nem itt bontakozik ki. Ezért is várom annyira a folytatásokat, mert tudni szeretném hogy jutnak tovább, meg hogy hova jutnak. Valamint az is érdekel, hogy mi sül ki ebből az egész mágia dologból. Már ebben a részben is volt a létezéséből épp elég bonyodalom, szóval nem hiszem, hogy megúsznánk a továbbiakat. Na meg akkor értelme sem lenne a többi résznek.

Az egyetlen amitől félek, hogy vajon mit okoz a többi lány. Az a szintű kihasználás, amit ők képviselnek, nekem már kicsit sok. Nem szeretem mikor érzelmileg zsarolják a másik embert, szinte sosem sül ki jól. Itt pedig ebben nincs hiány.

Minden esetre a történet megér egy olvasást legalább. Kedvenc ugyan nem lett, de kíváncsivá tett és mindettől függetlenül esélyes, hogy fogom még olvasni, mert kikapcsolódásnak nagyon is jó.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése